Категории


ПодкрепетеСряда, 05 Март 2014 14:11

Детски турнир по хокей за «Купата на Патриарха»

Медия

Спортът формира сила, мъжество, издръжливост, солидарност

 

 

5 март, 2014 год.

 

Детски турнир по хокей на лед за «Купата на Патриарха» премина на Червения площад в Москва. 8 отбора финалисти, победили в турнирите, които преминаха във федералните окръзи на Русия напътстваше сам Светейшият Патриарх Кирил.

 

През миналите почивни дни в столицата на Русия имаше истински празник на руския хокей. На Червения площад вече четвърта година поред преминават срещи от финалната част на турнира по минихокей на лед сред детските отбори за наградите на Патриарха Московски и цяла Русия Кирил. При това в събота се навършиха точно сто години от момента на създаването на Всерусийския Хокеен съюз, предшественик на Федерацията по Хокей на лед в Русия.

 

На церемонията по откриването на турнира Патриарх Кирил от президента на Федерацията Борис Искринник получи Почетен знак за заслуги в развитието на хокея на лед в Русия.

 

 

Борис Иванович Скринник, президент на Федерацията по хокей с меч в Русия:

 

- Голяма чест за нас е да Ви приветстваме на вече станалия традиционен празник, празник на руския хокей на Червения площад. Забележително е, че този празник преминава в Дните на честването стогодишнината на руския хокей и стогодишнината на Руската Федерация.

 

Забележителното е, че нашият Национален отбор - мъжки и женски, детски, от всички възрасти спечелиха на всички шампионати в света.

 

На терена на кремълската пързалка излязоха осемте най-силни отбора, победили в своите федерални окръзи от Кемерово, Москва, Уляновск,  Първоуралск, Архангелск и други градове.

 

Игрите преминават по правилата на минихокея на лед, а участниците в тях са младите спортисти на 11 и 12 години.

 

Преди финалните съревнования момчетата благослови Патриархът Московски и на цяла Русия Кирил.

 

 

Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил:

 

- Прекрасно е човек да се занимава със спорт от най-ранна възраст, защото заниманието със спорт формира човешката личност. Формира сила, мъжество, издръжливост, солидарност, особено тогава, когато става дума за отборни видове спорт. И в известен смисъл има много общи неща между това, което прави християнинът, вярващият човек в своя живот, с това, което прави спортистът. На спортиста са му нужни тренировки - ако той не се тренира системно, не може да расте. А ако не расте, той деградира - престава да бъде спортист.

 

Също така е и в духовния живот: човек трябва постоянно да тренира своя дух.

 

Хокеят на лед е национален вид спорт. Голямото внимание към този вид съревнования от страна на известни руски спортисти, Патриарх Кирил и държавата още веднъж доказва, че руският хокей е жив и може още веднъж да докаже своето право на съществуване.

 

 

Дмитрий Александрович Васковски, треньор на команда „Водник” (Архангелск):

 

- До последно пазех в тайна това, че отиваме в Москва. После, когато обявих един месец предварително, не казвах състава на отбора, който пътува за Москва и те имаха перспектива да доказват кой е по-добър, защото не целият отбор пътува, а избрани 14 души. А в отбора са 20. И така те се състезаваха, доказваха и седмица преди пътуването обявих състава. Разбира се, едни се зарадваха, при други имаше сълзи - деца, нали разбирате. И ето, дойдохме, ще се състезаваме.

 

Трибуните и двата дена не останаха празни - някои от родителите дойдоха с отборите, а някои от разхождащите се по Червения площад, виждайки горещите схватки, станаха поклонници на руския хокей.

 

В решаващия матч се срещнаха представителите на Красноярския „Енисей” и Кемеровския „Кузбас”, и ако Кемировчани си осигуриха първото място в групата още в събота, то Красноярци по пътя към финала сутринта в неделя спечелиха пред „Волга” с 1:0.

 

 

Борбата за главния приз беше твърда, но честна - победиха „Кузбас”.

 

 

1 март, 2014 год.

 

Patriarchia.ru

 

tvsoyuz

 

Фото

 

 

Прочетена 23 пъти

Последно добавени