Категории


ПодкрепетеСряда, 12 Март 2014 13:04

Монахините от Маалула - освободени след тримесечен плен

Медия

Монахините от древния манастир Света Текла в сирийското градче Маалула са пуснати на свобода

В замяна похитителите поискали от сирийските власти да освободят от затвора техни съратници.

 

 

Повече от три месеца прекараха в плен монахините от манастира „света Текла” в Сирия. Те бяха похитени от въоръжената групировка „Фронт ан Нусра” в град Маалула. Как именно е ставало отвличането, е неизвестно. Още по-тайнствени са и подробности по освобождаването на монахините.

 

Но някои заявления хвърлят светлина върху всички тези събития. Подробности около отвличането и освобождаването на монахините разказва Абу Талиб Ал-Бухей, репортер на RT,

 

 

Похитените монахини се намираха в моя дом в Ябруд примерно месец и половина. Също тук бяха и въоръжените представители на „Фронта Ан Нусра”. В същото време ние водехме преговори със заместник лидера на тази групиравка в района на Каламун - Абу Азамам Ал Кувейтий”, - казва един от преговарящите - Джордж Хаснауви.

 

Арабските страни имали активно участие в разрешаването на въпроса със заложниците. Важна роля изиграл ръководителят на Службата по Безопасност  на Ливан - Аббас Ибрахим. Като Посредник също се застъпил главата на спецслужбите на Катар.

 

 

Някои монахини отказват да говорят за това, какво се е случвало в плена. Обаче има и такива, които разказаха, че похитителите се отнасяли с тях добре, - което, както считат наблюдателите, е продуктувано от политически съображения.

 

Сега монахините са доволни. „Да ви благослови Господ. Доволни сме, всичко е нормално. Намирахме се в добри условия. Но нашият манастир - това е нашият любом дом. И слава Богу, че си дойдохме, и всичко е нормално, благодарение на президента”, - казва една от монахините.

 

 

На 2 декември 2013 год. пов време на нападението на въоръжена група срещу древната обител в град Маалула, на 55 км северно от Дамаск, 12 послушнички на манастира заедно с игумения Пелагия попаднаха в ръцете на въоръжените екстремисти. Съдбата на монахините се оказа в центъра на вниманието на регионалните и световни СМИ.

 

През март преговарящите успяха да освободят монахините. След освобождаването настъва нов етап. Съгласно съглашението, в замяна на това сирийските власти трябва да пуснат на свобода десетки арестувани, основно, жени. По този  начин благополучно завърши един от епизодите на войната в Сирия.

 

Те били отвлечени на 2 декември 2013 год. Това били радикални ислямисти. Те откарали монахините в своето леговище в град Ябруд, където членовете на групировката се чувствали стопани няколко месеца.  Ябруд - е град недалеч от ливанската граница, зад която в последно време върви ожесточена битка. Няколко пъти ги превозвали от място на място, сменяйки квартирите с вили и мазета. Не ги били, не ги мъчили, не ги морили с глад, давали им чиста вода. Само ги призовавали да се отрекат от вярата и да откажат подкрепата си на действащия президент. А сега кажете: кое е по-страшно: физическите или духовните мъки? Моралното насилие, потъпкването на човешкото достойнство, удържането против волята под дулото на автомата - даже без побои и физическа разправа - това е изтънчено средство за погугаване на човека. На всеки. Вярващ или невярващ...

 

Три месеца и седем дни пленниците не знаели, какво ще сторят с тях похитителите. Вярвали само, че Бог ще има помогне, знаели, че тяхната Църква се моли и активно действа във всички възможни и невъзможни насоки по тяхното освобождаване. Знаели, че действа и властта, единствената легитимна и затова с всеки ден все повече укрепваща се държавна власт во главе с действащия президент Башар Асад.

 

 

Те понесли всички морални изпитания, изтърпяли всички унижаващи тяхното достойнство разменни предложения, те се върнали още по-укрепени в своята вяра. Те се върнали - жив пример за християнско служение.

 

 

Да се опише нашата среща не е трудно.

...

 

 

 

 

Православие. Ру

 

снимки: Ruskline.ru

Прочетена 20 пъти

Последно добавени