Категории


ПодкрепетеВторник, 04 Март 2014 11:07

Молитвени последования по случай 3-ти март, Националния празник на България

Българският Патриарх Неофит отслужи панихида и благодарствен молебен по случай 3-ти март

 

3 март, 2014 год, Софийска митрополия

 

 

По случай Националния празник на страната Трети март в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” бе отслужена панихида за загиналите воини в Освободителната руско-турска война и благодарствен молебен по случай 136 г. от Освобождението на страната ни.

 

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави молитвените последования и заедно с богомолния народ отправи молитви към Бога за упокоение душите на всички руски, румънски, фински, украински, белоруски воини и български опълченци, загинали за освобождението на страната ни в Руско-турската освободителна война.

 

Това богослужебно последование е съставено по решение на Светия Синод специално за случаите, когато Националният празник 3 март се случи в първата седмица на Великия пост (според църковното установление тогава не се извършват заупокойни служби).

 

 

Заедно с първойерарха на Българската църква съслужиха Негово Преосвещенство Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство при храма, архим. Дионисий, началник-отдел „Богослужебен” при Св. Синод, игумен Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София, представителят на Румънския патриарх в България ставр. ик. Нелуц Опря, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, храмовото духовенство, десетки столични свещенослужители и дякони.

 

 

В чинопоследованията молитвено участваха възпитаниците на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ заедно със своите преподаватели и възпитатели.

 

Негово Светейшество патриарх Неофит и духовенството отправиха молитви за упокоение душите на всички воини, загинали за освобождението, благодариха в съборна молитва за сетен път на Всеподателя Бога за великия дар на свободата и отново попросиха за бъдещето на българския род Божието благословение и благопреуспяване във всяко добро дело.

 

 

"Да почувстваш свободата - това е велико благо! - каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

 

Празникът на свободата е наш Национален празник. И такъв искаме да остане в нашите бъднини. Вечна признателност към тези, които дадоха живота си за освобождението на нашето Отечество! За много години на всички, които имат радостта да празнуват днешния празник! Божието благословение да бъде върху всички наши домове!" - отправи своето първосветителско благословение патриархът.

 

 

След молитвата в храма, в стройна лития под празничните звуци на църковните камбани цялото църковно изпълнение, начело с възпитаниците на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, се отправи към паметника на Царя Освободител. Там Негово Светейшество от името на цялата Българска православна църква поднесе красив венец в знак на признателност към воините освободители.

 

 

Празникът в чест на 136 г. от Освобождението на България от турско робство продължи на площада пред паметника на Незнайния войн с тържествена церемония, по време на която бе издигнат националният флаг и положени цветя от името на президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков. В чест на свободата бяха произведени 20 артилерийски салюта.

 

 

 

Бъларска Патриаршия

 

подробен фоторепортаж: Българска Патриаршия

 

текст и снимки: Весела Игнатова

 

Прочетена 30 пъти

Последно добавени