Категории


ПодкрепетеНеделя, 02 Март 2014 19:32

Молебен за мир пред мироточивата икона на Божията Майка „Семистрелна”

Медия

В Севастопол е доставена мироточивата икона на Божията Майка „Смекчаване на злите сърца”

 

Известието за мироточене на икони в няколко манастира наведнъж в Украина и Русия силно развълнува православните вярващи.

 

Мироточива икона на Божията Майка „Смекчаване на злите сърца”

 

"Днес ние молим Милосърдната Майка Божия да дарува в нашите сърца мир и любов"

 

На 2 март в Севастопол бе доставена една от светините на руската земя от сегашно време - мироточивата икона на Божията Майка „Семистрилна”, имаща още едно название - „Смекчение на злите сърца”, съобщава Hersones.novosti.

 

Да посрещанат чутворния образ на площад „Нахимов” излязоха хиляди севастополци. Молебен пред иконата в съслужение с духовенството извърши благочинният на севастополски окръг Сергий Халюта. Иконата в град Севастопол бе доставена от руска делегация. По пътя направо в самолета чудотворният образ отново изобилно е замироточил.

 

 

Радвай се, многоскръбна Майко Божия, нашата скръб в радост претворяваща!

 

По думите на един от организаторите на доставянето иконата в град Севастопол - бивш боеви офицер от спецподразделение „Алфа” Сергей Поляков, тази икона вече не за пръв път подава знак, и това се случва в най-трудните минути от живота на държавата.

 

Това се случи и преди гибелта на подводница „Курск”, и преди взривовете на домовете в Москва, преди „Норд-Ост”, преди Беслан, и преди пет години, когато иконата пребиваваше тук, тя също подаде знак, но тогава ние не знаехме, за какво беше той даден”, - разказа боевият офицер.

 

За първи път тази икона е замироточила именно в Севастопол. Този факт, случил се през лятото на 2009 год. са засвидетелствали мнозина, в това число личният състав на Бригадата на морската пехота. В този ден военните моряци наблюдавали изтичане на миро с червен цвят.

 

 

Когато иконата посети полка на морската пехота на Руската армия, тя не просто замироточи, а необичайно закръвоточи. И, нарушавайки всички закони на физиката, мирото тръгна не надолу, а нагоре, и двамата матроси, които я държаха, видяха, че целите им ръкавици бяха в кръв”, - разказа историята на онези събития Сергей Поляков.

 

Мироточене на икони често се случва, когато в страната не всичко е наред,  когато сърцата на хората се ожесточават и отстъпват от Бога.

 

 

Майката Божия подаде знак, че тук не всичко е благополучно, и ни чакат изпитания”

 

Майката Божия подаде знак, че тук не всичко е благополучно, и ни чакат изпитания”, - разказа Сергей Поляков.

 

Също за времето на молебена на площад „Нахимов” от Свято-Климентовския Инкерманстки мъжки манастир бе доставена раката с мощите на свещеномъченик Климент, папа Римски.

 

Лицата на много свещеници по време на службата носеха в себе си явна тревога, не всеки ден в техните ръце се оказва такова живо проявление на Божествената сила.

 

Трябва да се отбележи и този факт, че още никога молебен на главния площад на града не е събирал такова множество народ. Севастопол, като един застана този ден на молитва, възнасяна към Небесата.

 

 

"Любовта - това е, което ни подбуди да дойдем на това място"

 

Любовта, - е това, което ни събра днес тук, на този площад, любовта към Бога, любовта към Неговата Пречиста Майка и всички светини, любовта към нашия роден град, любовта към нашата страна, към нашите ближни - е това, което подбуди всички нас да дойдем тук и възнесем обща съборна молитва”, - се обърна към събралите се благочинния на Севастопол протойерей Сергий Халюта и напомни на всички заповедта на Христа - „Където са двама и трима събрани в Мое име, там Съм и Аз посред тях”.

 

Също благочинният разказа на събралите се на площада, че именно в този ден Православната Църква отбелязва Неделя на Прощението, и призова хората да намерят в своите сърца любов към Бога и прощение към враговете и близките.

 

Мирът - това е най-ценно нещо, което е нужно на човека. Мир в сърцето, мир в семейството, мир града, мир в страната и мир на земята. И днес ние молим Милосърдната Майка Божия, Тя да ни дарува в нашите сърца мир и любов”, - обърна се към народа отец Сергий.

 

 

 

Днес ние молим Милосърдната Майка Божия, да дарува в нашите сърца мир и любов.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 март, 2014 год.

 

hersones

фото: sevastopol.novosti

Прочетена 68 пъти

Последно добавени