Категории


ПодкрепетеНеделя, 02 Март 2014 12:02

Местоблюстителят на УПЦ митрополит Онуфрий отправи писмо към Президента на РФ Владимир Путин

Медия

Господ е отсъдил Вие да възглавите велика страна

 

2 март, 2014 год.

 

До Президента на Руската Федерация г-н Владимир Путин

 

 

Ваше Превосходителство, господин Президент!

 

По правото, дадено ми от Свещения Синод, избрал ме за местоблюстител на Киевската Митрополитска катедра, се обръщам към Вас от името на цялата пълнота на Украинската Православна Църква.

 

Днес нашето многострадално Отечество, което ние всички еднакво обичаме и му желаем мир и процъфтяване, се сблъска с един от най-сериозните въпроси за цялата своя история на предизвикателства. След затегналата се вътрешнополитическа криза и гибел на много хора, сериозен повод за вълнения стана упълномощаването Ви от Съвета на Федерацията на Федералното Събрание на Руската Федерация с правото за използване на Въоръжените Сили на Русия на територията на Украина.

 

Съвсем малко ни отделя от сриването в бездна, изходът от която ще заеме не едно десетилетие.

 

По време на визитата на Светейшия Патриарх Кирил в Крим прозвучаха мъдрите думи за това, че намиращите се тук флоти на братските народи никога не трябва да гледат един другиго през прицелите на оръдията.

 

Господ е отсъдил Вие да възглавите велика страна. Познавайки Ви като православен християнин, моля: спрете човешката мъка, предотвратете разделението на нашата Украинска държава и света Църква.

 

Официалната риторика днес е далеч от това, да успокои народа Божий - както живеещ на полуострова, така и във всички други части на Украина. Невнимателна дума може да повлече непредсказуеми последици, и не дай Бог, да се обърне в беда.

 

Призовавам Ви като гарант за спазването на законността на Великата страна да застанете на пътя на разделението, да не допуснете кръвопролитие и братоубийство на народи, излезли от единия днепровски купел.

 

 

† Онуфрий

Митрополит Черновицки и Буковински,

Местоблюстител на Киевската митрополитска катедра

 

 

Православието. Ру

Прес служба на Украинската Православна Църква

 

 

снимка: church.ua

 

 

Прочетена 46 пъти

Последно добавени