Категории


ПодкрепетеПонеделник, 24 Февруари 2014 14:20

Църквата трябва да следва Христа, а не политиците

Медия

С тайно гласуване на длъжността местоблюстител на УПЦ е избран митрополит Черновицки и Буковински Онуфрий

 

Днес, понеделник, 24 февруари, в Киево-Печорската Лавра се състоя заседание на Свещения Синод на Украинската Православна Църква.

 

Преди началото на заседанието архиереите посетиха в болницата Блаженнейшия Митрополит Владимир.

 

 

в Киев се състоя заседание на Синода на Украинската Православна Църква. Председателствуващ заседанието, в съответствие с Устава на Украинската Православна Църква, бе митрополит Одески и Измаилски Агатангел, най-стария по хиротония постоянен член на Синода.

 

Във връзка с медицински удостоверената невъзможност за Блаженнейшия митрополит Киевски и на цяла Украина Владимир за изпълнение задълженията на Предстоятел на Украинската Православна Църква, в което членовете на Синода лично се убедиха като посетиха Негово Блаженство в болницата, Синодът взе решение за необходимостта от избиране на местоблюстител на Киевската  митрополитска катедра.

 

В съответствие с нормите на Устава на Украинската Православна Църква с тайно гласуване на длъжността местоблюстител е избран преосвещеният митрополит Черновицки и Буковински Онуфрий.

 

митрополит Черновицки и Буковински Онуфрий

 

В състоялия се след избирането телефонен разговор Святейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил пожела на владика Онуфрий помощ Божия в носенето на отговорното служение в трудния за Църквата период, преживяван сега от украинския народ.

 

Избраният местоблюстител на престола митрополит Онуфрий е един от най-авторитетните архиереи на Руската Православна Цъква. Дай Бог на владика Онуфрий сили - ще трябва да управлява Украинската Православна Църква Московска Патриаршия в особено тежките условия на държавен разпад, възможни гонения срещу Православието”, - се каза в съобщение, изпратено от известния обществен деец, председател на обществената организация „Православен избор” Юрий Егоров.

 

 

Заседание на Свещения Синод на УПЦ -  Фоторепортаж

 

След избирането на митрополит Онуфрий за Местоблюстител на Киевската митрополитска катедра, телепрограма „Православен Вестител” взе коментарий за своите зрители:

 

Желая на всички наши верни, те да намерят в себе си сили да простят един на друг. Ако някой нещо против някого има, трябва да намери сили в себе си да потърпи ближния, защото в търпението - е философията и мъдростта на живота”, - каза митрополит Онуфрий.

 

Църквата винаги е извършвала мисията на спасението на човешката душа. И намирайки се в разни  политически, социални условия, Църквата винаги се е старала именно тази мисия да извършва.

 

Защото на земята всичко се променя. Променят се политическите веяния, идеите на хората, възгледите за живота. Но Вечността остава Вечност, и тя чака всеки човек. И ние се стараем да се отнасяме към всички конфликти, към всички проблеми в живота, които срещат нашите верни по своя път, като към изпитания, с които Бог проверява, в каква степен има у нас вяра, любов, уважение към ближния.

 

И Църквата винаги възпитава хората в дух на любов към Бога и ближния. Защото едното не може без другото.

 

И днес, в това трудно време, ние се молим, ние всички преживяваме - и йерарси, и свещеници, и миряни. Ние се молим, Бог да даде на всеки да разбере своето място в живота, да разбере своето предназначение в живота, и земните изпитания да не унищожат в нашето сърце онова безценно съкровище - на любовта към Бога и към ближния, която в нас иска да види Господ”.

 

 

 

Черновицки и Буковински митрополит Онуфрий

(Березовски Орест Владимирович)

 

Дата на раждане: 5 ноември 1944 год.

 

Дата на хиротонията: 9 декември 1990 год.

 

Дата на пострижението: 18 март 1971 год.

 

Ден на Небесния покровител: 26 юни.

 

 

 митрополит Черновицки и Буковински Онуфрий

 

 

Биография:

 

Постоянен член на Свещения Синод на УПЦ

 

Роден на 5 ноември 1944 год.  в с. Коритно Вашковски район, Черновицка област, Украина в семейството на свещеник. През 1964 год. е завършил Черновицкото техническо училище, работил в строителна организация, през 1966 год. постъпил в Общотехнически факултет на Черновицкия Държавен Университет. През 1969 год. напуска университета и постъпва в  Московската духовна семинария. През 1970 год. е приет в числото на братството на Троице-Сергиевата Лавра. На 18 март 1971 г. е постриган в монашество, на 20 юни - ръкоположен за йеродиакон, на 29 май 1972 год. - за йеромонах. През 1980 год. е възведен в сан игумен. На 20 юли 1988 год. е назначен за игумен на Свято-Успенската Почаевска Лавра. На 28 юли 1994 год. възведен в сан архиепископ и назначен за постоянен член на Свещения Синод на УПЦ. На 28 август 1984 год. е назначен за предстоятел на Преображенския храм на Атонското подворие в с. Лукино Московска област. На 28 юни 1985 год. е назначен за благочинен на Троице-Сергиевата Лавра. На 15 декември 1986 год. е възведен в сан архимандрит. През 1988 год. е завършил Московската Духовна Академия със степен кандидат на богослов. н. На 20 юли 1988 год. е назначен за игумен на Свято Успенската Почаевска Лавра. На 9 декември 1990 год. във Владимирския катедрален храм в Киев е хиротонисан за епископ Черновицки и Буковински. На 22 януари 1992 год. отказал да подпише обръщение на архиерейското съвещание на УПЦ към Светейшия Патриарх Алексий II за предоставянето на автокефалия на Църквата в Украина, на 23 януари от митр. Филарет (Денисенко, впоследствеи анатемосан) преведен на Ивано-Франковската катедра. На 7 април 1992 год. възстановен на Черновицката катедра. На 28 юли 1994 год. възведен в сан архиепископ и назначен за постоянен член на Свещения Синод на УПЦ. На 22 ноември 2000 год. е възведен в сан митрополит На 23 ноември 2013 год. от Блаженнейшия митрополит Киевски и на Украина Владимир е удостоен с правото да носи втора панагия.

 

Образование: Московска духовна семинария. 1988 г. - Московска духовна академия (кандидат богослов. н.).

 

Епархия: Черновицка епархия (Управляващ архиерей)

 

Научни трудове, публикации: Слово на архимандрит Онуфрий (Березовски) при наречението му за епископ Черновицки и Буковински.

 

Награди: Църковни: Орден на свт. Инокентий Московски II-ра ст. Светски: 2013 г. - орден на Дружбата (Руска Федерация).

 

Ще отбележим, че митрополит Онуфрий - е последователен привърженик на духовното единство на Украина и Русия.

 

 

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Web-сайт: chernivtsi.church.ua

 

 

24 февруари, 2014 год.

 

 

Православието в Украина

снимки: свещеник Максим Брусника

 

 

Патриаршия. Ру

 

Разговор с владика Онуфрий:

Църквата трябва да следва Христа, а не политиците

 

Разказ за Троице-Сергиевата Лавра:

Монашеското братство на Авва Сергий (р)

Монашеското братство на Авва Сергий

 

Братството на Киево-Печорската Лавра поздрави митрополит Онуфрий

 

 

Прочетена 61 пъти

Последно добавени